Pimp my soup

Beskjeden topping for bilette si skuld. Rett etterpå var suppa hakket meir nedlessa.
Beskjeden topping for biletet si skuld. Rett etterpå var suppa hakket meir nedlessa.

Suppe er noko av det beste eg veit. Det er mettande, næringsrikt og ein kan lage det av det meste. I tillegg er det skikkeleg «svinte» som me seier der eg kjem frå.  På tysdag vart det blomkålsuppe til middag.  Med litt god, gamaldags topping, vart det supertysdag!

Då eg var lita hadde me av og til «luksustomatsuppe». Det var eit konsept mor mi introduserte. Det var ikkje berre tomatsuppe. I tillegg stod små boller med mais, bønner, reven ost, hardkokte egg m.m. på bordet som me kunne toppe suppa med. Det var stas å få kunne velje ut topping sjølv og strø over suppa. Tomatsuppa fekk fleire spanande smakar og den metta meir.

Dette har eg vidareført i suppekokkeleringa, då topping gjer alt mykje festlegare. Dei gamle kjenningane frå luksustomatsuppa er like kjære no som då, men i tillegg har det sneke seg inn nokre vaksenvariantar. Oliven, trøffelolje, parmesankjeks, friske urter, sprøsteikt bacon eller spekeskinke er blitt gjengangarar. Spesielt i ulike typar kremete grønsakssupper.

Blomkålsuppa vart denne gongen toppa med nokre kokte blomkålbukettar, litt ruccola, sprøsteikt serranoskinke og trøffelolje. Godt som berre det!

Dette er ein kjappisversjon kor eg er litt uortodoks med omsyn til grønsaksbuljongen og måla. Ideelt sett skal ein røre ut buljong i varmt vatn, -her smuldrer eg den over og rører godt inn i suppa. Dette slik at eg kan bruke litt av kokevatnet frå blomkålen.

Elles er måla litt på gefühlen. Ein bør ha rundt 1 l væske når ein har 4 porsjonar (2,5 dl per stk), men eg nedjusterte det litt for å lage ein kremete versjon. Blomkålen legg til mykje volum slik at det likevel vert 4 porsjonar.

Blomkålsuppe til 4 porsjonar

  • 2 blomkålhovud
  • 3 dl vatn
  • 1 blokk grønsaksbuljong
  • ca. 4 dl mjølk
  • pepar

Skyll og del opp blomkålen i bukettar. Kok dei møre i lettsalta vatn. Hell av mesteparten av vatnet til det er ca. 3 dl vatn igjen i kjelen. Hell gjerne av alt, for så å helle litt av søet i eit målebeger før du heller det tilbake. Eg gjer dette litt på augemål i kjelen. Mos blomkål og sø med stavmiksar. Smuldre over grønsaksbuljon, rør godt medan du heller i mjølk til ynskja konsistens. Varm opp suppa om den kjølna litt etter å ha helt i mjølka.

Server, -og gjerne i luksusversjon! 😀

/Inga

3 thoughts on “Pimp my soup

  1. Jeg er dårlig på å toppe suppa. Blir alltid litt gjerrig der jeg står i butikken og ser på topping-godsaker. Men suppen blir jo uendelig mye bedre med topping… Sprøstekt spekeskinke er det beste 🙂

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s