Sitruslengsel

DSC_0218Eg har nemnt tidlegare at eg har ein forkjærleik for sitrus. Her ein dag tok lengselen overhand og eg måtte til naboen for å låne egg, slik at eg kunne lage sitronsabayonne til laksen. Storhandelen var nett overstått men egga hadde gått i gløymeboka. Godt ein har kjekke naboar to meter frå utgongsdøra!

Sitronsabayonne er sitronsaus som passar like godt til fisk som til kjøt. Den er syrleg, frisk og ein real oppkvikkar no på våren.

Sitronsabayonne (4 porsjonar)*

  • 2 eggeplommer
  • 1ts Dijon-sennep
  • saft og skal frå ei sitron
  • 1 ss tørka persille**
  • 100 g smør
  • 2 ts sukker***
  • 0,5-1 dl olivenolje

Pisk opp eggeplommene, persille, sennep, sukker og sitronsaft over eit vannbad, til du har eggedosiskonsistens. Smelt smøret til det byrjar å bruse i panna. Ta panna vekk i frå plata og la det kjølne i 5 minutt. Vend smøret inn i eggedosisen saman med olivenolje. Smak til med salt og pepper.

Server med til dømes asparges og steikt lakseloin!

* Sabayonne er ein eggedosiliknande fransk saus, som hovudsakleg inneheld egg, sukker, kvitvin og som ein bruker til dessertar. Dette er ein middagsvariant, -framleis med eggedosiskonsistens men med litt utbyting av ingredienser.
** eg brukte persille denne gongen, men estragon er også godt.
*** agavesirup eller sukrin kan også fungere fint om ein ikkje vil nytte vanleg sukker. Litt sødme må likevel til då sitronsafta fører til særs mykje syre. 2 ts sukker kan somme gonger vere for lite, så her må ein smake seg fram.

DSC_0234 3

Eg har tidlegare lagt ut ei oppskrift på klementinsaus som eg nytta til and. Appelsinsaft kan ein også nytte i desse sausane, for ikkje å snakke om lime! Dette har eg ikkje prøvd før, men står høgt på lista. Dersom ein nyttar appelsin eller klementin, treng ein ikkje sukker i sausen, men det må til når ein nyttar sitron og lime.

/Inga

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s