Mat i nauda

DSC_0001 7

Om eg skulle livnære meg av ein ting resten av livet, hadde nok valet falt på sjokoladeglaserte eple. Eller brødskiver med leverpostei. Leverpostei er grunnen til at eg ikkje kan bli vegetarianar. Men meir om det ein annan gong.

No skulle me snakke om dei sjokoladeglaserte epla. For det folkens, –det er verdt ei oppdaging.

Saftige, velsmakande eple dyppa i sjokolade. Det kan ikkje bli betre.

Sjokoladeglaserte eple er også ein ven i sukkernauden. Ein ender opp med å ete mykje eple og litt sjokolade.

Eg brukar helst Granny Smith-eple. Dei er syrlege, sprø og gode. Desse glaserer eg med sjokolade med 70% kakaoinnhald. Mørk sjokolade saman med syrlege eple. Oh helga natt. Det er godt!

Om du likar smakane meir balanserte og søtlege, kan du fint nytte søtare eplesortar (t.d. Pink Lady, Royal Gala, Golden Delicious) og lysare sjokolade. Godt blir det uansett!

Dette er (om ein legg godviljen til) ein oversized fruktversjon av cakepops.

DSC_0084 5

Framgongsmåte

– Smelt sjokoladen i vassbad. Sett sjokoladen til sides og la den kjølne litt. Det er enklast å glasere epla når sjokoladen ikkje er på sitt varmaste. Då vert den mindre rennanden og ein får eit tjukkare lag sjokolade på eplene.

– Sett eplene stødig på kjøkenbenken og stikk ein gaffel nedi, slik at dei framleis står stødig. Dekk ei lita kjøkenfjøl med matpapir, sett epla på brettet  og prøveset dei inn i kjøleskapet. Det er særs lurt å sjekke at det er stor nok plass både i høgda og breidda i kjøleskapet før ein glaserer epla. Ofte må ein til å ommøblere litt.

– Dypp eit og eit eple i sjokolade og beveg det med sirkulære bevegelsar i sjokoladen slik at heile eplet får eit fint lag. Lyft eplet litt opp og la det renne litt frå seg før du set eplet ned på kjøkenfjøla igjen. Gjenta med neste eple.

– Når du er ferdig med glaseringa, set du kjøkenfjøla med eplene inn i kjøleskapet til kjøling. Om du vil, kan du dekorere dei med kakestrø, hakka mandlar eller anna før sjokoladen stivner heilt. Det er lurt å gjere dette når dei har stått nokre minutt i kjøleskapet, slik at kakepynten ikkje renn av.

i) Det kan vere vanskeleg å ete sjokoladeglaserte eple på fint vis. Sjokoladeglasert munn høyrer med (og kven held på forfengeligheten når sjokolade er med i biletet?).

ii) Det er diverre vanskeleg å dele dei sjokoladeglaserte eplene i båtar etter at sjokoladen er stivna. Sjokoladen dett rett og slett av. Om ein vil ete eplene i mindre båtar, anbefaler eg heller å smelte sjokoladen og dyppe eplebåtane i den etterkvart som ein et. Det fungerar betre.

iii) Kva skal ein gjere med den smelta sjokoladen ein ikkje nyttar? -Hell i mjølk og kok opp kakao!

Ha ein strålande søndag!

/Inga

 DSC_0093 4

3 thoughts on “Mat i nauda

  1. Så fine! Om jeg skulle livnært meg på noe resten av livet måtte det vært druer. Eller sprøstekt løk(fysjfysj). Eller reker. Eller pizza. Hmmm. Nå ble jeg sulten…

  2. Hahaha! Det er det som er morosamt. Slike spørsmål kan få fram ganske sære matynskje hjå dei fleste! Spekemat er ein annan god kandidat og ikkje minst rekene som du nemner! Ai ai ai!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s