Kortreist mat, miljøvenleg eller ei?

Grønsakhandelen forrige veke. Dyrka og avla fram i same kommunen eller nabokommunane. Det er verdt å støtte opp om!
Grønsakhandelen forrige veke. Dyrka og avla fram i same kommunen eller nabokommunane. Det er verdt å støtte opp om!

Kalenderen viser august og me er midt i høgsesongen for norsk frukt og grønt. Det er grunn til å frotse, -og gjerne i kortreiste varer!

Å kjøpe kortreist er ein fin måte å støtte opp om norsk matproduksjon og lokale produsentar. Me treng ein levedyktig matproduksjon i Noreg også og deler av ansvaret ligg på oss som forbrukarar.

Om kortreist mat er meir miljøvenleg er særs omdiskutert. Matproduksjon i varmare strøk er meir miljøvenleg enn matproduksjon i oppvarma drivhus kor ein gjødslar med kunstgjødsel viser ein rapport i frå Teknologirådet. Transport via store lastefartøy som skip, gir også eit mindre klimaavtrykk per vare, enn om me tek bilen til og frå butikken.

Samstundes er matproduksjon frå småskalaprodusentar tryggare med omsyn til spreiing av sjukdom. Om ein i tillegg er vegetarianar ein dag i veka, har amerikanske forskarar funne ut at du då nullar ut klimautsleppa frå all transport som maten din har ført til. Om ein tek kollektiv transport, sykkel eller tek vekeshandel med bil ein gong i veka, -har ein minka klimautsleppa sine betrakteleg.

Kort oppsummert er kjøp av kortreist mat positivt..

 • .. for norsk landbruk, norsk matproduksjon og lokalsamfunna.
 • .. då det gir høgare mattryggleik.
 • .. dersom du er klimalur og vel kollektivt eller sykkel til butikken.
 • .. om du begrensar biltransport grunna mathandel til ein dag i veka.
 • .. om du køyrer ein veggis-dag i veka.
 • .. særleg no i høgsesongen, då frukt og grønt vert dyrka i friluft og/eller utan oppvarming.

Me lagar middagsmeny, planlegg vekeshandelen og handlar inn mat ein dag i veka med bil. I tillegg handlar me no i somarhalvåret på Grøntbua på Gilhus Gård. Det ligg i nabolaget og er ein fantastisk utsalsstad. Her finn ein supre grønsaker, bær og egg. Prismessig betalar ein ikkje meir enn om ein skulle kjøpt varene i butikk.

Det vert fleire og fleire butikkar og andre utsalsstader som framjer kortreiste produkt rundt i landet. Ein finn mykje fin informasjon på nett. Mest sannsynleg kjenner du til mange utsalsstadar allereie. Matvarene i butikkane er også godt merka om dei er frå Noreg eller andre land. Det er slik sett lett å velje norsk. Bondens marked er forøvrig eit supert fora for å bli kjend med småskalaprodusentar rundt om i Noreg. Her finn du oversikten over når og kor du finn neste Bondens marked i nærleiken av deg.

Kva meiner de om kortreist? Om de handlar kortreiste produkt; kva kjem i handlekorga?

/Inga

4 thoughts on “Kortreist mat, miljøvenleg eller ei?

 1. «Om ein i tillegg er vegetarianar ein dag i veka, har amerikanske forskarar funne ut at du då nullar ut klimautsleppa frå all transport som maten din har ført til.» Det visste jeg ikke! Jeg gleder meg til gå på bondens marked i høst. Har så lyst til å kjøpe kaldslynget(?) honning for det har alltid bestemor og det er nydelig. Tidligere kjøpte jeg egg fra en lokal gård, men de er ikke økologiske så nå har jeg begynt å kjøpe økologisk i stedet. I hjembyen har de en grønnsaksbod på torvet hver dag i hele sommeren, og da kjøper vi mye av grønnsakene våre der. Og så må jeg si takk tilbake 😉 (når det gjelder forrige post).

 2. Kaldslynga honning! Det har eg ikkje høyrt om før. Spanande! Kjenner du skilnad på smaken samanlikna med annan honning?

  Åh, grønsaksbuer er ein uendeleg fin ting. Å ha eit torg å handle er kort og godt idyllisk!

  Ha ei flott helg! 😉

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s