Dei grå laurdagsmorgonane

111415-paris

Det er søndag og tid for mat for sjela. Samstundes kjennes det heilt meiningslaust etter denne helga.

Eg gløymer aldri fredagskvelden i Heidelberg då me las om terrorangrepet i Oslo og at noko skjedde på Utøya. Det kom meldingar om at ti var omkomne, men ein frykta det var fleire. Morgonen etter, laurdagen, vakna me opp til dei verkelege dødstala. Sola skein utanføre vindauget, men alt var grått. No i helga fekk me oppleve ein ny fredagskveld med usikkerhet, -og ein ny, grå laurdagsmorgon. Det er vanskeleg å finne ord sjølv når søndagen er komen.

Mellom kommentarar frådande av framandfrykt, bilete av tende lys, Eiffeltårn, profilbilete med slør av trikoloren og ulike analysar, står Susanne Kaluza sin Facebook-status som det klokaste eg har lest dei siste dagane. Dette er mat for kalde hovud og varme hjarter.

«Hvorfor er de fleste terrorister muslimer?»

I kommentarfeltene i sakene om Paris-terroren og er dette spørsmål som gjentar seg. De som vil moderere seg sier gjerne «Naturligvis er ikke alle muslimer terrorister, men det er ikke til å komme bort fra at de fleste terrorister er muslimer.»

Men stemmer det? Eller er det noe med konteksten andre grove voldshandlinger, terroraksjoner og mord puttes inn i som skaper det bildet? I følge en gjennomgang av FBI over terroraksjoner på amerikansk jord fra 1980 – 2005 (noe som dermed inkluderer 11. september) ble 94 prosent av terror-angrep utført av ikke-muslimer. 

94 prosent.

42 prosent ble utført av latino-relaterte grupper, mens 24 prosent var eksteme venstreradikale.

Frykt er naturlig etter helger som denne, men tall CNN har samlet inn konkluderer med at siden 9/11 og fram til 2013 har 3,380 amerikanere mistet livet som følge av terror, uavhengig av hvem, hvor og hvorfor. I samme periode har 406,496 dødd av skytevåpen. 

Selvsagt er islamistisk ekstremisme deler av forklaringen på fredagens massemord i Paris. Men det er langt fra hele bildet. På samme måte som radikal kristendom ikke alene kan forklare hvorfor enkelte bikker over og plaffer ned sine medmennesker på abortklinikker i USA. Selv om buddhistiske munker i følge Human Rights Watch var med å organisere angrepene som i 2012 førte til at 28 muslimske barn ble hakket til døde i Myanmar kan ikke buddhismen som religion bære ansvaret for aksjonen. Uenighet om kristendom alene er likedan for enkel forklaring for den som ønsker å forstå hvorfor over 3500 menneskene ble drept i terroraksjoner knyttet til konflikten i Nord Irland.

Hvis det stemmer at noen av de som utførte terroraksjonene i Paris var 
tenåringer, er det verdt å se nøyere på hva det er som gjør unge gutter så marginalisert at de får lyst til å skyte andre og ta sitt eget liv. Heller ikke her er «fordi de er muslimer» en særlig fruktbar forklaring. Den religiøse ekstremismen styrer kanskje formen, men hva er de bakenforliggende årsakene til utenforskapet, sinnet og voldshandlingene?

Siden 2001 har det vært utført 23 væpnede angrep på skoler og andre utdanningsinstitusjoner. Sinte unge, -flesteparten hvite- menn som helt kalkulert skyter uskyldige mennesker før de tar sitt eget liv.

Adam Lanza (20) slaktet 27 mennesker på Sandy Hook barneskole, tyske Tim Kretchmer (17) skjøt 15 på Albertville-Realschule før han tok sitt eget liv, i Finland drepte Matti Saari (22) ti, mens Seung-Hui Cho (23) tok livet av 32 og skadet 17 før han tok selvmord på Virginia Tech.

Ved slike aksjoner leter vi nesten alltid etter andre forklaringsmodeller: voldelige dataspill, prestasjonjag, oppvekstvilkår, psykisk sykdom. Men er gjerningsmannen muslim er det som om søkenen etter svar stopper det. Vi trenger ingen ytterligere årsak. Det er behagelig å hvile i følelsen av at det ikke er noe vi selv kunne gjort annerledes, -annet enn å bygge murene enda høyere og fiendebildene enda skarpere.

Det skremmende er ikke at det potensielt kan snike seg inn én eller fem galninger blant millioner av uskyldige som flykter fra krig og faenskap. Det skremmende er at de hatefulle, marginaliserte, voldelige unge mennene like gjerne kan være en av oss.

Spørsmålet blir da: Hva har vi tenkt til å gjøre med det?

/Inga

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s