Sommarpraten del I

Når ho ikkje teiknar høghus ved Barcode i Oslo eller utformer nye framtidsretta bygg, er ho sykkelentusiast og miljøengasjert småbarnsmor. Møt førstemann ut i sommarpraten, arkitekt og partner i MAD arkitekter, Åshild Wangensteen Bjørvik!

13598984_10154145980870306_350160352_n
Bilete lånt av MAD arkitekter.

1. Kven er du og kva driv du med?
Jeg heter Åshild Wangensteen Bjørvik, og er arkitekt i MAD arkitekter as.

2. Når starta ditt engasjement for klima og miljø?
Det har jo vært der hele livet, men jeg har kjent at det har blitt sterkere etter at jeg fikk barn. Pluss at jeg som arkitekt føler et stort ansvar innenfor faget mitt. Arkitektur og byutvikling former mye av fremtiden.

3. Korleis kan arkitektar bidra til å løyse klimaspørsmålet? Kva må leggast til rette?
Dette er et stort spørsmål med veldig mange svar. I Norge i dag er man veldig fokusert på å redusere energibruken i bygninger, men vi må uten tvil utvide perspektivet. Byutvikling er kanskje det aller viktigste stikkordet her, sammen med arealeffektivitet, materialbruk, fleksiblitet og kvalitet.

4. Kven har ansvaret for å løyse klimautfordringane? Styresmaktene eller enkeltpersonane?
Jeg tror ansvaret ligger hos begge. Og heldigvis virker det som om politikerne etter hvert tør å fremme flere upopulære saker, til klimaets beste. Samtidig mener jeg at næringslivet har et stort ansvar! Både innenfor hvordan vi jobber i dag, og hvordan vi utvikler nye ideer, prosesser og produkter.

5. Kva er din minst miljøvenlege vane?
Jeg tror kanskje engangsbleiene til babyen er en god kandidat. Og jobbreiser med fly, dessverre.

6. Kva er din mest miljøvenlege vane?
Jeg sykler mye og gjerne, hele året. I vinter syklet jeg til jobben til 8. måned i graviditeten, med barnesete og piggdekk. Og det gikk jo finfint! De som sier at Oslo aldri kan bli en sykkelby, må gjerne bli med meg en tur.

7. Du skal ha kjøttfri middag. Kva kjøper eller lagar du då?
Hvis jeg kan velge helt fritt, og middagen bare er til meg, må det bli falafel, hummus, labaneh og grønnsaker på midtøsten-vis. Skal jeg lage det til familien og det skal gå fortfort, så blir det hjemmelaget blomkålsuppe, og ristet grovbrød med smør.

8. Du har valet mellom å leve vegansk eller berre reise kollektivt resten av livet. Kva vel du?
Vegansk. Å reise kollektivt tar jo foreløpig litt mer tid enn å kjøre bil, og tid er liv.
I mellomtiden drømmer jeg om en fremtidsverden uten bilen slik vi kjenner den i dag… kanskje den en veldig vakker dag blir selvkjørende, kollektiv, utslippsfri, stille og trygg? Det er lov å drømme, og kanskje er det ikke så langt frem som vi skulle tro.

9. Nemn ein ting du meiner nordmenn bør bli flinkare til når det gjeld miljø.
Blant annet synes jeg vi burde fly mindre. Flyselskapene har helt hårreisende bonusordninger! For eksempel «fly 12 ganger innenriks før nyttår, og få gratis tur (for én person) til Thailand eller Karibien». Det synes jeg rett og slett er avskyelig.

10. Kven er Noregs mest inspirerande person når det kjem til klima og miljø?
Jeg tror jeg må si Frederic Hauge. Han er utrolig kunnskapsrik, energisk og hardtslående.

Takk for praten Åshild! 

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s