Somarpraten del II

Me er komne til neste person i somarpraten, nemleg Stina Melkstavik! Ho er ein av gründarane bak firmaet Epleslang AS, som kombinerer sosialt entrepenørskap og eplemostproduksjon. Firmaet har fått mykje blest for den miljøvenlege og sosiale forretningsideen og vart krona med prisen for årets sosiale entrepenørar i 2013

Bilete lånt frå byavisa.no
Bilete lånt frå byavisa.no

1.  Kven er du og kva driv du med?
Jeg heter Stina Melkstavik, og jobber til vanlig som jurist. På fritiden er jeg engasjert i bedriften Epleslang AS som jeg var med å starte, og hvor jeg nå deltar som aktivt styremedlem.

2. Når starta ditt engasjement for klima og miljø?
Under jusstudiet fordypet jeg meg i klima- og energirett og internasjonal miljørett. Når jeg året etter gikk på Gründerskolen ble jeg utfordret og inspirert til å engasjere meg på en ny måte, ved å prøve å finne smarte og konkrete løsninger på lokale miljøutfordringer.

3. Korleis kan gründerar bidra til å løyse klimaspørsmålet? Kva må leggast til rette?
For å løse klimaspørsmålet må vi tenke nytt, vi må tenke utenfor boksen. Da er det viktig å ha gründere som tør å satse på nye løsninger, nye metoder, nye produkter, etc. Foruten å bidra med finansielle støtteordninger, bør man legge til rette for et godt samarbeid mellom det offentlig og det private.

4. Kven har ansvaret for å løyse klimautfordringane? Styresmaktene eller enkeltpersonane?
Klimautfordringene må løses av alle aktører, og på tvers av landegrensene. Og som nevnt tror jeg nøkkelen ligger i å få til gode samarbeid hvor både private aktører og styresmaktene deltar. Innenfor sosialt entreprenørskap har vi sett flere gode resultater av dette ila de siste årene.

5. Kva er din minst miljøvenlege vane?
Jeg er veldig glad i å reise, så det er nok flyreising som er min minst miljøvennlige vane.

6. Kva er din mest miljøvenlege vane?
Jeg bor i sentralt i Oslo, og kommer meg  derfor som regel rundt til fots eller ved kollektiv trafikk.

7. Du skal ha kjøttfri middag. Kva kjøper eller lagar du då?
Jeg har ganske ofte kjøttfri middag. Favorittene er ovnsbakt laks, hjemmelagd gulrot- og ingefærsuppe, og vegetarlasagne:)

8. Du har valet mellom å leve vegansk eller berre reise kollektivt resten av livet. Kva vel du?
Den var litt vrien. Tror jeg må gå for kollektivreising.

9. Nemn ein ting du meiner nordmenn bør bli flinkare til når det gjeld miljø.
Vi må bli flinkere til å slutte å kaste mat. Vi har mye å gå på når det gjelder f.eks. kunnskap om datomerking og bedre utnyttelse av mat fra butikker, restauranter o.l.

10. Kven er Noregs mest inspirerande person når det kjem til klima og miljø?
Gunhild Stordalen. Jeg synes det er utrolig motiverende med personer som har 110% tro på det driver med, og jeg er veldig imponert over det hun har fått til med EAT.

Takk for praten, Stina!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s