Somarpraten del III

Eg har vore ei veke på somarferie med familie i Mandal, og då kunne eg ikkje la svogeren sleppe unna somarpratspørsmåla om miljø. Han jobbar nemleg med noko som dei fleste slettest ikkje assosierer med klima- og miljøkamp. Nemleg Formel 1.

Will Monza

1.  Kven er du og kva driv du med?

Jeg heter Will Ponissi og jeg jobber som Kommunikasjons-koordinator for  Sahara Force India Formula One Team, -som er et racerbil-lag.

2. Når starta ditt engasjement for klima og miljø?

Jeg har alltid vært nokså opptatt av klima og miljø. Jeg vokste opp på slutten av 80-tallet i Italia, -når barn fikk inn med levra at de måtte resirkulere og man pratet masse om ozon-laget. Det å ta seg av miljøet vårt er en del av livet mitt, både privat og profesjonelt.

3. Korleis kan Formel-1 bidra til å løyse klimaspørsmålet? 

Formel 1 er ikke den mest miljøvennlige bransjen. Det er en sport som handler om å kjøre svært kraftige biler og frakte masse utstyr over hele verden, som igjen fører til et stort karbon-avtrykk.  Derimot er det mange måter vi kan bidra med å gjøre sportens påvirkning på miljøet mindre, fra teknologien vi bruker i bilene til å minske forurensingen vår. Vårt lag, som alle de andre i sporten, har forpliktet seg til en karbonnøytral policy. Siden slutten av 90-tallet kompenserer sporten for utslippene de ikke kan unngå ved å kjøpe klimakvoter. I tillegg investerer vi kontinuerlig i å gjøre bilene våre mer effektive. Moderne motorer er hybrider som høster energi fra bremsenes friksjon og eksosens varme som igjen betyr at vi benytter mindre fossilt brennstoff. Dette er teknologi som sildrer ned til masseproduksjon av biler – så vi bidrar direkte til å gjøre morgendagens biler grønnere.

4. Kven har ansvaret for å løyse klimautfordringane? Styresmaktene eller enkeltpersonane?

Det å forebedre miljøet er et felles ansvar: stater og internasjonale organisasjoner spiller en avgjørende rolle gjennom lovgivning, men bedrifter og enkeltpersoner har også en plikt til å bidra. Enkelte vil nok prøve å nyte av andres innsats, men det er ingen god strategi for det lange løp. Det ansvarlige er å ha en atferd som bidrar til å bedre miljøet.

5. Kva er din minst miljøvenlege vane?

Trolig reising – jeg tar mellom 40 og 50 fly hvert år, som har en stor innvirkning. Jeg pendler også hver dag. Det er ingen offentlig transport der jeg jobber, så jeg kjører nesten 100km hver dag bare til og fra jobb.

6. Kva er din mest miljøvenlege vane?

Jeg er ivrig på å resirkulere – det har jeg vært siden jeg var veldig liten. Jeg har pushet for at kontoret jeg jobber på skal få resirkuleringsdunker og hjemme er jeg veldig nøye på hva som går i hvilken dunk!

7. Du skal ha kjøttfri middag. Kva kjøper eller lagar du då?

Jeg er en stor fan av bønner, linser og lignende. De har et dårlig rykte, men de er en god kilde til energi, protein og kostfiber. Og de er kjempegode! En av mine favorittretter er en linsebasert daal-oppskrift fra den hippe danske grøtbaren, Grød. I de kaldere månedene har vi det til middag og lunsj en gang i uken. Her kommer oppskriften: http://cphsimpleliving.com/2013/11/17/daalgrod-glutenfri-aftensmad/

8. Du har valet mellom å leve vegansk eller berre reise kollektivt resten av livet. Kva vel du?

Gi meg et sesongkort med toget, med en gang! Jeg har redusert kjøtt-inntaket mitt veldig de siste årene. Nå går jeg for kvalitet over kvantitet, og vi prøver å kjøpe organisk og kortreist. Når det er sagt elsker jeg BBQ-mat eller en god italiensk Fiorentina t-bone biff.  Det er en av de små gleder i livet!

9. Nemn ein ting du meiner nordmenn bør bli flinkare til når det gjeld miljø.

Nordmenn må bli flinkere til å skru av lyset! Jeg antar at i et olje-land som Norge er ikke elektrisiet så dyrt som i andre land, men jeg er overrasket over hvor mange lys som blir stående på når folk forlater rom eller til og med når de legger seg!

10. Kven er Noregs mest inspirerande person når det kjem til klima og miljø?

Jeg er ikke altfor kjent med norske aktører, men jeg beundrer virkelig irske Isolde Ward, som grunnla FoodCloud i Irland og som nå har utvidet til Storbritannia. De kobler supermarkeder, restauranter og kafeer med hjelpeorganisasjoner for å sikre at ingen usolgt, spiselig mat blir kastet og når mennesker i nød istedet. Målet med FoodCloud er kanskje ikke direkte knyttet til å bedre klimaet, men matproduksjon er en av de største årsakene til forurensing. Det å sikre at maten vi lager ikke er bortkastet, kan bidra til å redusere mengden mat som blir produsert og alle klimautslippene som følger med.

Takk for praten, Will!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s