Bevar norsk natur- og dyreliv til jul

Visste du at myr er naturtypen på jorda som lagrar mest karbon? Visste du at gamalskogen i Noreg er bustad for truga artar som lavskrika, bredøren og huldrestry? Visste du at biene våre er ein viktig del av matsikkerheten?

lundgjokhumla-2

Alt dette er truga. Vegutbygging, hyttefelt og ikkje minst uthenting av torv som ein sel i hagesentera, er med på å fjerne norske myrar litt etter litt. Dette er dårleg nytt for klima.

Gamalskogen er truga grunna flatehogst. Dei siste 60 åra har me flatehogd tre fjerdedeler av norsk skog, om omvandla den til skogsplantasjar. Dette trugar det biologiske mangfaldet.

sabima

I dag er ein tredel av villbiene i landet utrydningstruga. Grunnen er forvitring av kulturlandskapet. Gjengroing og eit intensiviert landbruk, fører til mindre slått og beite i naturen. Dette reduserer matfatet til biene. Biene er avgjerande for pollineringa i naturen, og om dei er truga, vert  automatisk matsikkerheten vår truga.

mockup-1

Heldigvis er det ein organisasjon som kjempar for desse sakene.

Sabima er ein norsk paraplyorganisasjon som jobbar for å bevare naturmangfaldet i Noreg. Organisasjonen representerer alle biologiske foreningar i Noreg.

lavskrike-2

Det er lett å tenke på regnskogen når ein skal tenkje på naturvern og klima. Likevel er norsk natur like viktig å bevare! Karbonlagring i skog og myrar og eit biologisk mangfald av dyr, fuglar og planteartar er med på å gjere jorda robust og ikkje minst redusere klimatiske endringar. Både i verda og her lokalt.

Dette er uendeleg viktig for dei neste generasjonane. Og det er no me må gjere noko.

damfrosk-5

Du kan støtte Sabima sitt arbeid ved å donere eit eingongsbeløp eller eit beløp i månaden. I tillegg har dei mange fine produkt ein kan kjøpe i gåve til seg sjølv eller andre!

damfrosk-origamiill-enkelt-bilde
Saman med alle kort, kjem eit origamiark!

Kva med eit donasjonskort som støtter trygging av heimen til dei utrydningstruga artene? Eller eit handlenett med fine bier? I nettbutikken deira finn ein mange gode julegåver.

Dette er ikkje berre julegåver til folk du set pris på, men også ei julegåve som reddar naturen. Det er fint det!

hubro-2

multebutton_turkis

Sabima står på godkjentlista til Innsamlingskontrollen. Det kan de lese meir om her

2 thoughts on “Bevar norsk natur- og dyreliv til jul

  1. Ååh, + + +, så bra! Jeg visste ikke at dette eksisterte en gang! Gammelskog er så nydelig og fullt av spennende kreaturer og teksturer, rare lukter og lyder og eimen av eventyr!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s