Mail frå Synnøve Finden

For eit år sidan skreiv eg innlegget Skal det være litt gratis plastavfall?, etter å ha kjøpt den nye Kongsgård-osten til Synnøve Finden. Plastbrettet som kom med osten, framstod som heilt meiningslaust og enda rett i plastavfallet. I lys av kor mykje avfall norske hushaldningar produserer, mista eg lysten til å kjøpe osten igjen.

Eg sendte ein mail til Synnøve Finden om dette, og etter ei god stund fekk eg mail tilbake:

Takk for oversendte henvendelse og henvisning til ditt blogginnlegg om Kongsgård og vårt nyutviklede ostebrett. Vi beklager at det har tatt så lang tid å svare på din henvendelse.

Fordi vi lever av det som høstes fra naturen er vi bevisst vårt miljø- og samfunnsansvar. Vi etterstreber det å bruke kortreiste, norske råvarer og produsere våre produkter i Norge. Miljøhensynet tar vi med oss inn i alt fra organiseringen av produksjonen til vurderinger knyttet til emballeringen av produkter.

Hensynet til miljøet er også bakgrunnen for at vi lanserte Kongsgård med ostebrett.

Forskning viser at vi i gjennomsnitt kaster hver femte handlepose vi tar med oss hjem. Det tilsvarer hele 46,3 kilo per person i året (matvett.no). Som leverandører i dagligvarebransjen har vi et ansvar for å bidra til redusere omfanget matsvinnet. Mest å hente er det på å legge bedre til rette for mindre kasting av mat blant forbrukerne, som i dag er de som bidrar mest til det totale matsvinnet.

Ost er et produkt som er sårbart for håndtering av forbruker. Holdbarheten vil reduseres ved gjentatt berøring og dersom den settes på kjøkkenbenken eller bordplater. Med ostebrettet sikres en håndtering av osten som gir mindre berøring, og dermed sikrer holdbarheten til produktet på en bedre måte. Slik kan smart emballasje bidra til å redusere matsvinnet.

Vi registrerer at du er skeptisk til den ekstra emballasjen som følge av ostebrettet. Til det vil vi understreke at ostebrettet er tilpasset på en måte som gjør det kan anvendes på andre oster. I tillegg er materialet selvfølgelig av 100 prosent resirkulerbar plast.

Vi håper at vi med dette har bidratt til innsikt i vår totalvurdering bak av emballeringen av produktet.»

For min del gjorde ikkje dette meg noko klokare. Eg kan ikkje sjå for meg at eit Synnøve Finden-plastbrett har vore sårt sakna på norske kjøken for å halde osten fin. Av eiga erfaring vert den ofte oppeten før den er i nærleiken av å bli dårleg. I tillegg har me då eigna underlag til osten heime. Kva er vitsen då med å få eit nytt for kvar ost du kjøper?

Kva tenkjer de? Er Synnøve Finden sin argumentasjon overbevisande?

12 thoughts on “Mail frå Synnøve Finden

  1. Hei Ingrid Sofie!
   Ja, det er eg enig med deg i. Brunostlokket kan ein bruke gong på gong. I tillegg kjem det ikkje med osten, men må kjøpast separat. Då blir det eit eingongskjøp, i staden for at det hoper seg opp og etterkvart bli til avfall. Takk for innspel!

 1. Haha, nei! Dette er noe av det rareste jeg har lest.. Har ikke fått med meg at de hadde engangsbrett til osten inni pakka jeg 🙈 Virker så meningsløst for meg.. 😕

 2. Fullstendig meningsløst! Nå er jeg vegner men har ikke alltid vært det. Når jeg har tidligere spist ost, så har jeg ikke tatt på osten selv om jeg ikke har brett. Jeg har jo bare bretta ned plasten som osten har vært innpakket i. Jeg håper virkelig forbrukere ikke kjøper denne osten i ren protest på brettet. Som du selv sier, du har gjerne egnet produkt selv som du bruker om og om igjen. Finnes jo også osteklokke til oppbevaring av ost. 100%resirkulert plast? Ja er det noe å skryte av i 2017? Dette synes jeg var et labert svar etter så lang tid…..

  1. Eg er veldig enig med deg. Så lenge plasten ikkje har ein nødvendig funksjon, har det lite å seie at den er reirkulert/resirkulerbar. Ha ein flott dag og takk for at du stakk innom!

 3. Veldig bra innsats! Hadde samme erfaring med te og sjokolade fra alnatura.de. De pakker inn hver enkel terpose i plast. Også sjokoladen er innpakket inn i plast i tillegg til papir pakke (som ser veldig øko ut) fra utsida, men da men åpner den blir man overrasket med plast…).
  De svarte at teen og sjokoladen mister smaket når man ikke pakker den inn ekstra. Veldig dårlig argumentasjon fra en bedrift som selger bærekraftige matvarer og står som en av mest bærekraftige bedrifter i Tyskland.
  Latterlig.

 4. Nei, jeg ser på det ostebrettet som en gimmick, som er ment å skille denne osten fra Jarlsberg osten. Helt unødvendig for forbruker!

 5. De har et poeng når det gjelder kontaminering og mugg, men etter min erfaring er det beste vernet i form av innpakning en slik ettersittende plastinnpakning som man liksom kan skrelle nedover etterhvert som en spiser osten. Den typen løs innpakning som denne osten kommer i, er derfor ikke gunstig, selv om de har lagt til brettet som vern.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s