Er mikrofiber mest miljøvenleg?

Dei siste ti åra har eg berre vaska med mikrofiberklutar og vatn. Dette då det har blitt framstilt som det mest miljøvenlege alternativet. Det siste året har eg likevel blitt litt i tvil, etter at alle sakene om mikroplast har dukka opp i media. Mikroplast vert utskild mellom anna frå syntetiske klede og tekstil, noko som er eit miljøproblem. Etterkvart som tøyet vert vaska og slete, hamnar mikroplasten i vaskevatnet og til slutt ut i naturen.

Dei siste vekene har eg oppdaga fleire mikrofiberklutar som held på å gå i oppløysing. Det er ikkje så hyggeleg med tanke på kor mikroplasten forsvinn. Eg sendte difor ein mail til Framtiden i våre hender, for å spørje om mikrofiber framleis vart rekna som miljøvenleg.

Her er svaret eg fekk:

Vi mener fortsatt at mikrofiberkluter er et godt miljøvalg. Utslipp av mikroplast fra syntetiske fibre er absolutt et miljøproblem, men fibre fra kluter utgjør en forsvinnende liten andel av de totale mikroplastutslippene, og vi mener miljøgevinsten overgår miljøulempene.

Likevel er det viktig å stoppe de utslippskildene vi kan stoppe. Det fins hjelpemidler: Kid Interiør selger nå en egen vaskepose som er spesielt beregnet på å fange opp plastpartikler ved klesvask, før plasten havner i avløpet. Se https://www.kid.no/interioer/diverse-smaaartikler/guppyfriend-vaskepose/.

Den suverent største kilden til utslipp av mikroplast er slitasje fra bildekk. Andre viktige kilder er kunstgressbaner og maling. Klesvask står også for en betydelig andel, men det er langt fra den største kilden. Med tanke på at en del syntetiske fibre har noen klare miljøfordeler sammenlignet med en del av de naturlige, ser vi ikke på det å erstatte syntetiske fibre med naturfibre som en veldig god miljøløsning. Da er vaskeposer en bedre løsning. 

Les mer om utslippskilder hos Miljødirektoratet: http://www.miljostatus.no/tema/avfall/avfall-og-gjenvinning/mikroplast/ 

-Klima og miljøavdelingen, Framtiden i våre hender.

Heimestrikka klutar er gode som gull, -og miljøvenlege.

Ergo er mikrofiberklutar framleis eit godt alternativ til reingjering, – og enda betre er det om du brukar ein vaskepose som fangar opp mikroplast.

Om du likevel er skeptisk til å bruke mikrofiber, kan du til dømes strikke dine eigne klutar! Gå for eit bomullsgarn som toler 60 grader i vaskemaskina, og strikk i veg. Om du legg opp 50 masker, bruker tynne strikkepinnar (3 – 3,5 mm) og strikker eit kvadrat, får du ein fin størrelse.

Eit fint prosjekt, -også for oss som eigentleg er skikkeleg dårlege på strikking.

I morgon skal eg dele noko veldig artig med dykk. Det omhandlar klima, miljø, litt jul og kjem til å prege store deler av desember her på Notisboka. Eg gler meg noko voldsomt, så eg håpar du kikar innom!

Ha ein fin onsdagskveld!

Inga

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

2 thoughts on “Er mikrofiber mest miljøvenleg?

  1. God kveld!
    Har tenkt på det samme. Takk for informasjonen! Da fortsetter vi med klut og vann i alle fall.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s