Luke 4 / Einar Tho

Foto: Haugesunds avis

Haugesunds avis vart grunnlagd i 1892 og dekker kommunane på Haugalandet og i Sunnhordland. Eigarane er Amedia og avisa er også hovudaksjonær i den lokale radiostasjonen Radio 102. Her i luke nr. 4, deler redaktør Einar Tho sine tankar om klima og miljø.

 1. Er du oppteken av klimasaka, og når starta eventuelt dette engasjementet?

  Ja, slik et hvert samfunnsengasjert menneske bør være. Her ser vi alvorlige scenarier med potensielt katastrofale konsekvenser. Virkningssammenhengene er særdeles komplekse, og jeg synes det er interessant å tilegne meg kunnskap om dette. Selv om mye er usikkert og vanskelig, er jeg blant dem som mener vi må handle etter føre-var-prinsippet. Jeg har aldri vært klimaaktivist, men har vært interessert i problemstillingene siden tidlig barnealder. Så er jeg makelig anlagt, og slettes ikke noe miljøfyrtårn.

 1. Kven har ansvaret for å løyse klimautfordringane? Styresmaktene eller enkeltpersonane?

  Det har vi alle. Myndighetene, både på nasjonalt og overnasjonalt nivå, må sørge for rammebetingelser som gjør at industri, energibruk, samferdsel osv blir mer klimavennlig. Samtidig kan hver enkelt av oss bidra.

 1. Korleis kan media dekke klimasaka, -utan at det skapar frykt, men heller engasjement?

  Vi kan bli enda flinkere til å vise sammenhenger. Kunnskap er ikke feil, selv om den til tider kan gi grunnlag for en viss uro. Mediene kan også være flinkere til å vise fram hva som er i bedring; hva som nytter – på grunn av folk og nasjoners tiltak og engasjement.

 1. Kva er din minst miljøvenlege vane?

  Jeg flyr en del, og spiser mer kjøtt enn jeg trenger.

 1. Kva er din mest miljøvenleg vane?

  Nesten all min lokale bilkjøring skjer nå med fornybar energi, siden jeg har en ladbar hybrid. Og så passer jeg på bosset mitt.

 1. Kven er Noregs mest inspirerande person når det kjem til klima og miljø?

  Folk som plukker opp boss rundt omkring når de går tur i nærmiljøet. Dette gjør kanskje ingenting for klimaet – men viser holdninger som sier at alle kan gjøre litt for å ta vare på miljøet. Slike folk inspirerer til å gjøre så godt man kan på flere områder.

 2. Kva er den viktigaste juletradisjonen for deg?

  Det viktigste for meg er at den utvidede familien samles rundt middagsbordet julaften og har det godt. Et fint øyeblikk i skjæringspunktet mellom pynta høytid og varm kos. Spente og utålmodige unger. Forventning som innfris og fortsatt bygges opp, ro og glede. Å ta vare på små, nostalgiske detaljer fra tidligere juler. Fletteloff med håndskåret sylte. -Men viktigst av alt er glade unger.

 

Takk for praten Einar Tho, -og god jul!

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

One thought on “Luke 4 / Einar Tho

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s