Luke 7 / Serina Pedersen Vorland

Foto: Privat

«Korleis formidle klimautfordringane på ein konstruktiv måte?» og «korleis få folk til å ta miljøvenlege val med glede?». Klimapsykologi har etterkvart blitt eit eige felt i psykologien, og dette er nokre av spørsmåla klimapsykologane stiller seg. Serina Pedersen Vorland er psykolog ved Haugaland A-senter. Her deler ho sine tankar om klima og miljø, -og kvifor det av og til kan vere litt kinkig å vere eit miljøvenleg menneske. 

1. Er du oppteken av klimasaka, og når starta eventuelt dette engasjementet?

Jeg er opptatt av miljøet, men det er vanskelig å si når dette engasjementet startet. Som barn så jeg på Blekkulf, og mamma lærte meg tidlig at jeg ikke skulle kaste søppel i naturen. Jeg syntes det var trist da vi på barneskolen lærte om regnskogen som var i ferd med å forsvinne, og om elefanter som lider og står i fare for å bli utryddet på grunn av jakten på elfenben. Jeg er veldig idealistisk av natur, og har vel alltid vært opptatt av at vi skal være snille med hverandre, dyrene og naturen.

2. Kven har ansvaret for å løyse klimautfordringane? Styresmaktene eller enkeltpersonane?

Jeg tenker at det er styresmaktenes ansvar å gi befolkningen nok kunnskap om hvilke miljømessige utfordringer vi står ovenfor, og hva vi både som samfunn og enkeltpersoner kan gjøre for å ta grønne valg i hverdagen. I tillegg tenker jeg det er viktig at det legges til rette for at det skal være enkelt å være miljøvennlig. Vi fikk for eksempel akkurat en ekstra søppeldunk til glass og metall utenfor huset vårt. Det gjør det jo enda lettere å kildesortere.

3. Kvifor gjer me så lite, når me veit så mykje om kva som kan betre klima og miljø?

Jeg tenker at det er mange grunner til at vi mennesker gjør lite for å ta bedre vare på miljøet. Mye tror jeg handler om manglende kunnskap. For ikke så lenge siden så jeg en sak på nyhetene om hvor mange kontaktlinser som havner i vasken eller i toalettet. Deretter havnet de ut i havet, hvor de blir spist av fisk, noe som jo ikke er gunstig for fisken. -Men jeg tror jo ikke at noen kaster kontaktlinsene i vasken eller toalettet fordi de ønsker å forsøple havet og forgifte fisken. Jeg tenker det handler om uvitenhet, og ikke likegyldighet. Det er mye vi mennesker gjør hver dag som ikke er bra for miljøet, men som vi ikke er bevisst på at skader.

En annen viktig grunn til at vi mennesker gjør mindre enn vi kanskje kunne ha gjort for å ta vare på miljøet, tror jeg er en manglende tro på at det vi gjør som enkeltpersoner virkelig kan utgjøre en forskjell. «Hvilken rolle spiller det at jeg sykler til jobben, når alle andre kjører bil?», «Hvilken rolle spiller det om jeg lar være å ta den flyturen, flyet går jo uansett om jeg er med eller ikke.» Jeg tror vi trenger å føle og tro på at alle er med. At når vi gjør noe bra for miljøet så er vi en del av et større prosjekt som vil føre frem. Og derfor tenker jeg også at hovedansvaret ligger hos styresmaktene. Vi trenger pålitelig og konkret kunnskap om hvilke konsekvenser våre handlinger fører til, og hvilke alternative handlinger vi kunne gjort i stedet. Vi trenger et fellesskap og kollektivt engasjement hvor vi opplever at alle er sammen om dette for å få det til.

4. Kva er din minst miljøvenlege vane?

Min minst miljøvennlige vane er kanskje det at det blir en del flyreiser i året. Mannen min og jeg har familie på østlandet og i Danmark, jeg reiser på en del kurs i forbindelse med jobben, og så er vi jo veldig glad i sol og varme da, så en sydentur i blant blir det også. I perioder med mye stress må jeg innrømme at det også kan bli mer enn én dusj per dag. Varmt vann er som medisin for stive skuldre, men miljøvennlig er det jo ikke.

5. Kva er din mest miljøvenleg vane?

Min mest miljøvennlige vane, hm… Jeg er flink til å kildesortere og til å pante flasker, og så spiser jeg mye vegetarisk. Vegetarmat er godt for både helsen og miljøet.

6. Kven er Noregs mest inspirerande person når det kjem til klima og miljø?

Norges mest inspirerende person når det kommer til klima og miljø må være Rasmus Hansson. Han setter virkelig klima og miljø på agendaen, og har masse god kunnskap om hvordan vi kan få dette til i praksis. Å kunne ta bedre vare på jorda, og å gjøre de store samfunnsmessige endringene som må til for at Norge skal bli et klimavennlig land, er ikke en naiv hippie drøm, men en realistisk mulighet om vi er villige til å satse.

7. Kva er den viktigaste juletradisjonen for deg?

Det blir ingen jul uten «Tre nøtter til Askepott» og lukten av pinnekjøtt. På julaften blir det ikke vegetarisk 😉 God jul alle sammen!

 

Takk for praten Serina Pedersen Vorland, -og god jul!

LagreLagre

LagreLagre

One thought on “Luke 7 / Serina Pedersen Vorland

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s