Luke 9 / Margit Vea

Foto: Margit Vea

Margit Vea er ein aktiv samfunnsdebattant, kokebokforfattar, matkurshaldar og dagleg leiar av Margit Vea AS. Ho har fast spalte i Aftenposten Junior og har fleire matprogram på Matkanalen.tv, mellom anna «Naturlig mat med Margit Vea» og «Hjemmelaget babymat». Her i luke nr. 9, deler ho sine tankar om klima, miljø og bærekraftig mat!

 1. Er du oppteken av klimasaka, og når starta eventuelt dette engasjementet?

  Dette er jeg veldig opptatt av, og alt jeg jobber med bærer preg av det. Engasjementet for klima, jordas, dyrenes og menneskers helse har jeg hatt i over 30 år, siden studietiden. Allerede den gang fordypet meg i rapporter om erosjon, befolkningsvekst, forurensning, havstigning, CO2 og Ozonlag. Fremtiden så for mørk ut til at jeg ville ha barn. -Men jeg har fått tre gutter, og nå engasjerer jeg meg for deres generasjons fremtid.

 2. Kven har ansvaret for å løyse klimautfordringane? Styresmaktene eller enkeltpersonane?

  Styresmaktene har hovedansvaret og må legge til rette for at enkeltpersoner også skal kunne ta ansvar for klimaet. I stedet opplever jeg at styresmaktene/politikerne fortrenger og aksepterer det faktumet at oljeboring ødelegger og truer miljøet, at oppdrettsnæringen forringer helsen til både jord, dyr og mennesker, at kjøtt produseres på soya som verken er godt for miljøet, dyr eller mennesker. Dette medfører at vi (fullt klar over det) produserer og gir barna mat som gjør at flere og flere får sykdommer vi ikke hadde før.

 3. Korleis tenkjer du at me kan ete meir bærekraftig?

  Vi trenger kunnskap om jordsmonn og mat, kunnskap om hva som er mer bærekraftig. Det vil gi oss større makt og større forutsetning til å ta vare både på vår egen, dyrenes og jordens helse. Vi er fremmedgjort overfor naturen og maten, og det er verken helsefremmende eller bærekraftig. Død plastikkmat må bort fra både butikkene og spisebordene i de tusen hjem. Vi trenger å ta tilbake den rene og friske maten, spise mer av den maten som dyrkes rundt oss (lokalmat), dyrke mer grønnsaker som tåler det norske klimaet og betale det det koster å produsere god mat.

  Vi vet det er mye dyrere å behandle syke mennesker, enn å fremme helse. God mat kan helbrede mange sykdommer. Vi må spise mer kjøtt fra lokale dyr, de som beiter og får gress og ikke soya fra andre siden av kloden, og vi må ikke « glemme» å spise hele dyret. Det kastes altfor mye god mat i Norge, lam, kje, innmat, hode, haler osv.

 4. Kva er din minst miljøvenlege vane?

  Det må være at jeg flyr for mye i jobben. Jeg skulle ønske det var enklere å ta tog.

 5. Kva er din mest miljøvenlege vane?

  Jeg velger mat som er produsert med respekt for både miljø, dyr og mennesker, samt at jeg kaster lite mat. Jeg har også en vane for å framsnakke miljøvennlig mat hver gang jeg får en anledning. 🙂

 6. Kven er Noregs mest inspirerande person når det kjem til klima og miljø?

  Akkurat nå, er jeg svært begeistrert for Dag Jørund Lønning. Han kom nettopp ut med boken «Jordboka» som jeg anbefaler alle å lese. Løsningen på klimakrisen ligger i molda, jorden, -og det gir håp.

 7. Kva er den viktigaste juletradisjonen for deg?

  Å gå ut og hogge et juletre som har vokst i nærheten av huset der jeg bor, og som ikke er blitt sprøytet med sprøytemiddel alle de årene det har fått vokse og leve. Juletreproduksjonen er i dag svært miljøforurensende.

Takk for praten Margit Vea, -og god jul!

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

3 thoughts on “Luke 9 / Margit Vea

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s