Luke 13 / Lauren McPherson Simonsen

Foto: Haakon Nordvik

Haugesund Turistforening (HT), har ca. 6900  medlemmer og er ein turistforening med høg aktivitet. Med turar i nærmiljøet i Haugesund, drifting av turisthytter og turtilbod frå Utsira i vest, til Seljestad og Etnefjella i aust, er turistforeningen ein viktig aktør på Haugalandet. Her deler leiar Lauren McPherson Simonsen sine tankar om miljøengasjement og turisme!

  1. Er du oppteken av klimasaka, og når starta eventuelt dette engasjementet?

Jeg er svært glad i naturen og har et sterkt ønske at folk flest rundt omkring i verden skal få utnytte sitt personlig potensiale og ha det godt, så da er jeg selvfølgelig engasjert i klimasaken.

Jeg kommer fra en familie som er i overkant opptatt av naturen og har nå min egen familie som har de samme verdiene. Det er helt naturlig at vi vil ta mest mulig vare på de tingene vi er mest i glad i, både fordi de gir oss noe, men også fordi vi har lyst at andre skal få oppleve det samme som vi setter pris på.

Jeg har stor tro på å skape engasjement i miljøvern og klimasaker. Det er en del av grunnen til at vi jobber for å skape gode naturopplevelser i DNT.

2. Kven har ansvaret for å løyse klimautfordringane? Styresmaktene eller enkeltpersonane?

Ansvaret ligger hos alle, men hvordan vi skal gå fram på en bærekraftig måte krever både strategisk lederskap og deltagelse.

Jeg har veldig tro på FN sine Sustainable Development Goals som en strategi for både bestemmelsestakere og enkeltpersoner, og jeg er veldig glad for at statsministeren vår er aktivt engasjert som en ambassadør for denne planen.

Planen har respekt for helheten av problemstillingen på en balansert måte. Best av alt er at det er oppnåelig.

3. Korleis kan Turistforeningen bidra til å ta vare på naturen og klimaet?

Turistforeningen jobber stadig med å være en del av klimaløsningen og går fram som et bærekraftig eksempel i alt vi gjør. Friluftsliv er den fritidsaktiviteten som bruker mest energi, nest etter feriereiser og besøk av slekt og venner. Nordmenn er på topp i verden i pengebruk på sports– og friluftsutstyr.

Mange kjenner til fjellvettregler, men vi har også miljøvettregler, laget av ungdomsgruppen vår, DNT ung, som driver vår aktivitet:

  1. Reis mindre, opplev mer
  2. Sats på opplevelser, ikke utstyr
  3. Fiks alt, alltid
  4. Spis grønt
  5. Samkjøring er bra kjøring
  6. Vær rustet mot uventet søppel
  7. Vis vei, vær et klimaforbilde

Vi bygger også respekt for naturen ved å gi folk i alle alder muligheter til å oppleve det selv.

4. Kva er din minst miljøvenlege vane?

Mine relativt hyppige flygninger fra Norge og Australia (hvor jeg kommer fra og hvor familien min bor) er nok min minst miljøvennlige vane.

5. Kva er din mest miljøvenlege vane?

Måten jeg oppdrar barna mine på er sikkert min mest langsiktige, miljøvennlige vane, det vil si min hverdag og mine verdier i aksjon. Vi prøver aktivt å kjøpe brukt, spise grønt, og leve på en bærekraftig måte. Vi er mest mulig reflektert i våre valg i hverdagen med tanke på miljø og andre mennesker.

6. Kven er Noregs mest inspirerande person når det kjem til klima og miljø?

Jeg blir mest inspirert av de folk jeg har rundt meg i hverdagen.

Ved å tilbringe tid med andre personer og familier som er opptatt av å vær en del av løsningen og ikke problemet får man inspirasjon og påminnelser om enkle måter vi kan forbedre vår egen miljøvennlighet på.

Vi besøkte venner i Vanuatu i sommer, folk som er imponerende i sin dedikasjon til miljøvennlighet i hverdagen. Barna mine forbedret vanene sine på egen hånd etter det besøket, og får glede av det. Å reise langt er noe av det verste vi gjør for miljø, men kan gi fantastisk mye perspektiv. Det er helt utrolig hvor lite vi egentlig trenger.

7. Kva er den viktigaste juletradisjonen for deg?

Å reise hjem til familien min sitt strandhuset i Australia med barna mine og spise mamma sin gode julemat under en telt i hagen i ca30 varmegrader, etter en morgenbad i surfen.

Det er også en fornøyelse å se datteren min plassere stjerne på toppen av treet, uansett hvor vi befinner oss i verden.

 

Takk for praten Lauren McPherson Simonsen, -og god jul!

 

LagreLagre

LagreLagre

One thought on “Luke 13 / Lauren McPherson Simonsen

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s