Luke 20 / Elias Nornes

Foto: Østensjø Rederi AS

Haugesund er frå gamalt av ein by tufta på sjøfart. Av dei mange rederia i dag, er Østensjø Rederi eit av dei største. Rederiet tilbyr i første rekke offshoreoppdrag i oljesektoren, men har også dei seinaste åra utvida til å også dekke fornybar energi-sektoren, -som å bidra i oppdrag på vindparkar til havs. Elias Nornes jobber som HMS-sjef i Østensjø Rederi og deler her sine tankar kring sjøfart, miljø og klima. 

1. Er du oppteken av klimasaka, og når starta eventuelt dette engasjementet?

Jeg er blitt opptatt av miljøsaken mest gjennom jobben egentlig. Miljøpåvirkningen ligger under mitt ansvarsområde og jeg  tok over stillingen som HSEQ Manager i 2013.  Det stilles store krav til oss som leverandør, og for å i det hele tatt å kunne tilby våre tjenester må vi ha et seriøst forhold til dette. Engasjemanget har også påvirket meg privat, med god hjelp fra de yngste rundt middags bordet, men det vil nok ta noe mer tid før jeg som person er like ‘flink’ som jeg er på jobb.

2. Kven har ansvaret for å løyse klimautfordringane? Styresmaktene eller enkeltpersonane?

For at noe i det hele tatt skal løses må vi først kalle det for et problem. ‘Vi tar en utfordring, men løser et problem’. Dette er ikke noe enkeltpersoner kan løse i seg selv. Skal vi ha noe håp må det være lovbestemt. Enkeltpersonenes oppgave er deriomot å påvirke styresmaktene til å gjøre de riktige prioriteringene. Problemet i det dette store spørsmålet er at det vil gå på bekostning av noe, og om jeg virkelig er villig til å endre mine vaner her i livet. Kontainerskip er de som slipper ut mest miljøgifter på denne planeten, det finnes ca 4000 slike store skip. De største skipene slipper ut miljøgasser tilsvarende 50.000.000 (femtimillioner) biler i løpet av et år. Tar vi da 17 av disse skipene ut av drift, vil det tilsvare hele bilparken på planeten. Skipene frakter ‘ting’ vi mener vi trenger, og vi trenger mye av det, hele tiden, og helst helt nye ting. Er vi villig til å gjøre noe med det?

3. Korleis kan sjøfartssektoren og rederia bidra til det grøne skiftet?

Vi jobber nå mye med batteridrift, og har flere skip som bruker batteri som supplemang til tradisjonell diesel og diesel-elektrisk drift. Dette er dyr teknologi i dag, men vår generasjonen er med på denne revolusjonen som jeg vil kalle det. Som all annen teknologi vil dette skyte fart i fremtiden, og komme neste generasjoner vil nytte.

4. Kva er din minst miljøvenlege vane?

Kjører bensinbil til jobb hver dag. Jeg kunne tatt buss, men den går ikke på passende tidspunkter. For at offentlig transport skal fungere må den gå hvert 10 minutt 24 timer i døgnet. Det er en bensinbil, og kunne nok heller vert en EL-bil, men jeg syntes det var for dyr investering.  Ja, jeg kunne også syklet, men jeg har mange unnskyldninger der også. Når det er sagt tror jeg den dårligste vanen jeg egentlig har er at jeg kjøper for nye billige ‘ting’ spesielt småeletrisk som jeg egentlig ikke trenger, og som fraktes opp til Norge på, ja nettopp kontainerskip. Årabrot vokser nesten proposjonalt med Raglamyr. Hvor mange har et plastikk juletre fra kina i stuen i dag?

5. Kva er din mest miljøvenlege vane?

Det jeg er pålagt av myndighetene til å gjøre, sortere avfall.

6. Kven er Noregs mest inspirerande person når det kjem til klima og miljø?

Vet ikke om noen personer som inspirerer, men den yngre generasjonen gir håp hos meg. De har et annet mindset, og det er den generasjonen vi må fokusere på. Se eks miljøagentene.no

7. Kva er den viktigaste juletradisjonen for deg?

Den som er mest diskutert i familier er nok middagen på julaften. Vi har rødspette. Det er en tradisjon hos oss som strekker seg i allefall 100 år tilbake i tid (så langt vi finner dokumentasjon). Jeg er en av to søsken, og min søster har allerede valgt pinnekjøtt og ribbe, og jeg sliter litt med at denne tradisjonen skal slutte med meg, så vi har hatt et familieråd, og etter en heftig diskusjon om tradisjoner og viktigheten rundt prinsippet,  gikk kidsa ‘velvillig’ med på at det blir flyndre hos oss.  Jeg, min far, bestefar osv var alle fiskere, og etter det vi har klart å finne ut så fikk de solgt all fisken sin rundt juletider, bortsett fra flyndren selfølgelig, og da var det jo slik at ingenting skal kastes, så det endte på middagsbordet. Det er jo selfølgelig meget godt, og når huset lukter stekt flyndre, da er det jul.

 

Takk for praten Elias Nornes, -og god jul!

 

One thought on “Luke 20 / Elias Nornes

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s