Luke 22 / Perla Kamilla Eyvarsdottir

Foto: Privat

Natur og ungdom har i år femtiårsjubileum, og er ein organisasjon som har stått i bresjen i mange viktige miljøsaker i Noreg. Perla Kamilla Eyvarsdottir er fylkesleiar i Rogaland Natur og ungdom, -og deler her sine tankar kring klima, miljø og kvifor Natur og ungdom står bak det første klimasøksmålet i norsk historie!

1.Er du oppteken av klimasaka, og når starta eventuelt dette engasjementet?

Ja det kan vi fint si at jeg er. Jeg meldte meg inn i Natur og Ungdom for åtte år siden, -da jeg var elleve år gammel. Jeg kan vel inrømme at jeg ikke visste så alt for mye om organisasjonen, klima eller miljø da, men jeg syntes det var kjempe gøy når søsteren til bestevenninnen min ville ha oss med på en aksjon i Stavanger. Jeg har lært veldig mye på disse årene og funnet ut at miljøvern er helt fundamentalt for meg. Jeg kan ikke se for meg en gang hvem jeg hadde vært om jeg ikke hadde begynt i Natur og Ungdom.

2. Kven har ansvaret for å løyse klimautfordringane? Styresmaktene eller enkeltpersonane?

Det må være et samarbeid der. Styresmaktene kan ikke løse klimakrisen uten enkeltpersonene og enkeltpersoner klarer det ikke uten en systematisk forandring som må komme fra styremaktene. En kan si det er som et økosystem, det vil kollapse om du fjerner en art. Men så har vi evolusjonen og det er der utviklingen forekommer. Ulikt med det naturlige utvalg så kan vi styre vår utvikling ved å ta bevisste beslutninger. Når det kommer til dette har folket betraktelig med innflytelse, og styremaktene har ikke annet valg enn å følge folket for da mister de makten. Så til syvende og sist må jeg vel konkludere med at det er folket som har ansvar for å stemme frem miljøbevisste styresmakter.

3. Akkurat no pågår Noregs første klimarettssak i Oslo tingrett. Natur og ungdom og Greenpeace har saksøkt staten etter at regjeringa i 2016 opna for oljeleiting i Arktis. Kvifor gjer de dette?

Klimasøksmålet omhandler ti nye utvinningstillatelser i Arktis som regjeringen tildelte oljeindustrien i 2016. Områdene ligger i særlig sårbare naturområder i Arktis og vil kunne gi klimagassutslipp i mange tiår i fremtiden. Det er vår plikt å handle når politikerne svikter. Når ikke regjeringen klarer å holde seg innen lovens rammer* må de ha et spark i baken. Klimasøksmålet er fremmet for domstolen for å sikre ikke bare nordmenns, men alle menneskers rett til et sunt miljø og et levelig klima.

*Natur og Ungdom og Greenpeace hevdar at utvinningstillatelsane er eit brot på §112 i Grunnlova: «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten».

4. Kva er din minst miljøvenlege vane?

Min minst miljøvenlege vane.. Ja denne måtte jeg tenke lenge på, men jeg tror jeg må si plastikkemballasje på produkter. Det er kanskje vanskelig å unngå og det er noe de aller fleste i det ganske land er skyldige for, men jeg tror ikke jeg har noen vaner som topper det. Det er ordentlig miljøsvineri. Alt er jo pakket i plast!

5. Kva er din mest miljøvenlege vane?

Denne er faktisk også litt vanskelig. Jeg tenker ikke på å unngå miljøfiendtlige valg som en vane for en vane er vel noe du gjør og ikke noe du ikke gjør. Jeg er ganske mye rundt om kring og holder foredrag for ungdom om klima, miljø og både politiske og personlige tiltak. -Så jeg håper da at det fører til sterke nok inntrykk og at flere tar miljøvennlige valg i hverdagen.

6. Kven er Noregs mest inspirerande person når det kjem til klima og miljø?

Det er den personen du ser sykle til jobb hver dag. Det er alltid en person som sykler uansett vær og vindforhold. Det er dedikasjon det. Jeg innrømmer det fullt og helt at jeg ikke sykler hvis det er kjipt vær ute. Jeg leter og leter, men finner ikke motivasjon til det noen steder, -og jeg syklet til Lofoten i sommer! Så det sier sitt om hva for en hverdagshelt syklisten er.

7. Kva er den viktigaste juletradisjonen for deg?

Å ta ned julepynten. Ja, oops jeg sa det, men miljø-brillene mine har grodd seg så fast at jeg ser ikke engang julepynt, jeg ser ressurser som kunne blitt brukt til noe nyttig, men som folk kjøper og kaster i bøtter og spann bare fordi det er vinter. 

 

Takk for praten Perla Kamilla Eyvarsdottir, -og god jul!

 

LagreLagreLagreLagre

One thought on “Luke 22 / Perla Kamilla Eyvarsdottir

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s