Luke 23 / Heidi Kjønnø

Foto: Privat

PUR Grønn er ein frisørsalong som held til i både Sveio og Haugesund og som er sertifisert som «Grønn frisør». Dette betyr at dei tilbyr behandlinger med produkt som er fri for dei mest skadelege kjemikaliene og stoffene. Heidi Kjønnø er ein av gründarane bak PUR Grønn, og deler her sine tankar om klima og kvifor ho driv ein frisørsalong som tek omsyn til miljøet. 

1.Er du oppteken av klimasaka, og når starta eventuelt dette engasjementet?

Jeg har vært opptatt av miljø siden jeg ble medlem av Natur og undom i 14 årsalderen. Men bevisstheten har har nok økt i senere år, som en naturlig konsekvens av å drive en grønn bedrift. I vår bedrift prøver vi å ta miljøhensyn i alt vi gjør: strømsparing, søppelsortering, samarbeide med leverandøre som tar miljøhensyn, serverer økologisk/fairtrade kaffe/frukt, bruk av rengjøringsmidler og ikke minst ved å velge produkter uten miljøskadelige kjemikalier.

2. Kven har ansvaret for å løyse klimautfordringane? Styresmaktene eller enkeltpersonane?

Jeg tenker at styresmaktene må legge føringene, men at vi som enkeltpersoner må stemme fram partier som tar disse spørsmålene på alvor. Jeg synes det er viktig at vi som forbrukere er bevisste i våre valg av varer og tjenester, og har mer fokus på innhold og hvordan ting er produsert, og ikke ser utelukkende på pris.

3. Korleis kan me bli meir miljøvenlege når det kjem til hår- og hudpleie?

I en grønn frisørsalong er vi svært opptatt av innholdet i produktene, først og fremst med hensyn til hva forskjellige kjemikalier kan gjøre med helsa vår, men også med tanke på miljøet. En del kjemikalier som brukes i hår- og kosmetikkprodukter er spesielt skadelige for vannmiljøet, de er tungt nedbrytbare og akkumuleres i næringskjeden. Vi har drevet grønn frisør i 6 år, og ser at det blir stadig flere gode produkter uten skadelige kjemikalier, og det synes vi er veldig kjekt. Fra å ha få produkter å velge mellom er vi nå i en situasjon der vi heller velger vekk produkter som ikke er grønne nok.

4. Kva er din minst miljøvenlege vane?

Jeg bruker for mye bil til og fra jobb selv om jeg har gode muligheter til å sykle eller ta buss. Det får bli mitt nyttårsforsett for 2018 å bli bedre på det.

5. Kva er din mest miljøvenlege vane?

Jeg føler at jeg får gjort endel gjennom måten salongen drives på.

6. Kven er Noregs mest inspirerande person når det kjem til klima og miljø?

Den som har inspirert meg mest er Haugesunds grønne ”mor”, Turid Solgård. Hun har hjulpet oss mye med driften av salongen og er en utømmelig kilde til nye tanker.

7. Kva er den viktigaste juletradisjonen for deg?

Jeg er opptatt av maten, og kjøper alltid inn de beste råvarer fra lokale, økologiske leverandører som Villmat og Økokrambua. Ellers er det viktigste for meg å få ferire jul sammen med de jeg er glad i.

 

Takk for praten Heidi Kjønnø, -og god jul!

One thought on “Luke 23 / Heidi Kjønnø

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s