Søndagsmorgon med Bergenslengt

I dagmorges då eg steikte rundstykke til frukost, lukta det brått Godt brød på kjøkenet. Godt brød i Vestre Torvgate i Bergen, rett nedanføre Nygårdshøyden. Der me gjekk på kryss og tvers som studentar og sniffa på den deilige lukta frå bakeriet då me gjekk forbi. Det lukta nybakt brød og kanel, -og det gjorde det her også i dagmorges, då mannen baka kanelbollar eit par dagar før. Det er rart med lukter. Dei kan ofte framkalle sterke minne hjå meg, og etter denne morgonen vart ikkje lysta på ei bergenshelg mindre. Tenk på alle studentar som får oppleve studiestart i Bergen i desse dagar. Oi oi oi, så heldige dei er! Mon tru om me kan få tatt ei helg der i løpet av hausten.

Uansett, desse rundstykka pleier eg å lage 3-4 gonger i veka. Det vert rundt 8 rundstykke, og det er akkurat nok til frukost, ein matboks og kvelds. Det vert betydeleg mindre matsvinn når me lagar få rundstykke i staden for mange om gongen. Ein kan alltids fryse ned, men med eltefri deig er det så enkelt at ein kan røre saman ny deig kvar kveld. Då har ein i tillegg rykande ferske rundstykke på under 30 minutt dagen etter. Etterheving er nemleg ikkje nødvendig!

6-8 rundstykker*

  • 250 g sikta kveitemjøl
  • 150 g sammalt rugmjøl eller anna grovmjøl
  • 50 g havregryn
  • 50 g sesamfrø
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 krm salt
  • 4 dl vatn

Rør saman alle ingrediensene og dekk bolla med eit lok, fat eller anna som held det nokonlunde tett. La det heve over natta.**

Morgonen etter tek du ei sleiv og lagar 6-8 jamnstore klattar med deig på eit steikebrett dekka med bakepapir. Dryss sesamfrø på toppen. Sett steikebrettet inn i kald omn og sett den på 225 grader. Steik i ca. 20 minutt. La dei kjølne litt før du serverer.

*eg lagar desse rundstykka alltid på slump etter kva eg har i kjøkenskuffa, men hovudregelen er at det bør vere minst halvparten sikta kveitemjøl. Elles vert dei ikkje gjennomsteikte.

** eg set som oftast deig i ni-ti-tida om kvelden før eg går og legg meg. Då får deigen rundt åtte timars heving, før eg står opp igjen.

Ha ein fin søndagskveld!

/Inga

 

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s